Onze missie

Wij geloven in de transitie naar een circulair mode systeem, waarbij wij ons richten op levensduurverlenging van kleding.

LENA’s focus gaat naar het grote afvalprobleem in de mode-industrie wat gecreëerd wordt door overproductie en overconsumptie. Veel voor weinig, en vooral heel snel. De consument is kleding massaal als een wegwerpproduct gaan zien.

In het kort komt het erop neer dat we door kleding te lenen ipv kopen minder kleding hoeven te produceren, minder consumeren, nooit meer iets weggooien. Dat wat we maken moet zo in elkaar zitten dat het na een heel lang leven weer een grondstof kan worden voor een nieuw product. Dan is de cirkel rond. 









 

Over ons

 
LENA is de eerste kledingbibliotheek van Nederland en is opgericht door 3 zussen en een vriendin. 
 
Onze achtergrond in de mode industrie gaf ons inkijk in de negatieve impact die de mode-industrie heeft op mens en milieu. Vanuit de gedachte dat mode leuk moet zijn, voor iedereen die erbij betrokken is, ontstond eind 2014 LENA the fashion library.
 
Je kunt bij ons kleding lenen en kopen vanuit onze winkel in Amsterdam of online via onze webshop.
 
Zussen Diana en Elisa runnen de business. Diana is verantwoordelijk voor de collectie en Elisa houdt zich oa bezig met conceptontwikkeling, finance en customer service. 
 

 'There is nothing more powerful than an idea whose time has come' 

 



De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft 180 kledingstukken in haar kledingkast.
 
 
 
 
 En 80% van de tijd draagt zij slechts 20% van die kleding met regelmaat.
 
 
 
 
 In totaal gooien we alleen al in Nederland jaarlijks 240 miljoen kilo textiel weg.
 
 

 



Er wordt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken overgeproduceerd.
 

 

Dat betekent ruim 313 miljoen euro gemiste omzet voor retailers.
 
 
 
 
Uiteindelijk worden jaarlijks 12,5 miljoen ongebruikte kledingstukken vernietigd.
 

 

Impact 

Elk kledingstuk wat je koopt maakt impact. Vaak staan we er helemaal niet bij stil dat kleding een hele route aflegt voordat het in onze kledingkast beland. Een katoenplantje wat moet groeien, draden die gesponnen worden om er stof van te maken, het verven van de stof, het knippen van alle losse patroondelen en ga zo nog maar even door. 
 
Door kleding lenen wordt deze negatieve impact een stuk kleiner doordat er simpelweg minder geproduceerd hoeft te worden door kleding te delen met elkaar. 
 
In de afgelopen jaren hebben we al zo’n 25.000 kledingstukken uitgeleend. Dat betekent dus super veel kleding die intensief hergebruikt is en niet nieuw gekocht of geproduceerd. En daar zijn we best wel heel trots op!