No buy is makkie: Leen waanzinnige outfits bij LENA's fashion bieb

 
Saskia van The Green List schreef een blog over haar ervaringen met kleding lenen bij LENA.
 
Ik heb voor het eerst in mijn leven kleding geleend in een kledingbibliotheek én ontdekt hoe leuk en makkelijk dit is. Ik heb er gewoon een reusachtige kledingkast bij zonder één onduurzame aankoop te doen of een meter woonruimte op te offeren.

Lijkt je dit ook enig, maar ook wat ingewikkeld? Heel herkenbaar, maar dus totaal onterecht heb ik ontdekt!

Ik neem al mijn vooroordelen met je door en ik laat zie hoe leuk en makkelijk het is om je kledingkast te verduurzamen met waanzinnige geleende items! 

Kleding lenen: een nieuwe groene ervaring zonder spruitjeslucht

Kleding lenen bij een kledingbibliotheek en per dag betalen voor het item dat je in huis hebt? ‘Vast een heel gedoe’, was mijn eerste gedachte.

Hoe weet ik nou of een item mij past? Wordt dit niet een dure grap? Hoe komt het naar mijn kledingkast? En wat nou als ik het kledingstuk kapot maak? Een vieze vet vlek is mijn geval niet ondenkbaar…

Kortom allemaal drempels die onterecht bleken. In 2021 wil ik investeringen in meer groene ervaringen. Dus kleding lenen uit een Fashion Library mag niet als ervaring ontbreken! Kampioen tweedehands kleding shoppen wat ik al. Maar kan ik ook kampioen pareltjes lenen worden? Het antwoord is volmondig JA, want al mijn bezwaren bleken onterecht. En check mijn eerste geleende waanzinnige outfits van LENA. Stuk voor stuk waanzinnige vintage parels nietwaar? 
 

 ‘Kleding lenen is vast een dure grap’

Dat spookte ook door mijn hoofd. Er zijn dames die hun hele garderobe lenen en dames -zoals ik- die het per outfit en gelegenheid bekijken.

Met het thuiswerken en een lockdown kom ik voorlopig bijna nergens, dus heb ik met LENA een afspraak gemaakt dat ik komende tijd voor 200 punten per dag bij haar leen. Honderd punten is 1 euro waard. Voor 2 euro per dag kan ik dus meerdere kledingitems lenen en tig combinaties maken.

Dit keer kies ik voor vintage, maar de volgende keer ga ik misschien wel voor een mooi duurzaam modewerk of misschien zelfs wel een keer iets van een designer. Verder kan ik ook oneindig wisselen als ik dat wil. Ik kies nu voor een warm pakske, maar zodra het straks lekker weer wordt, dan swap ik het voor een luchtiger tenuetje.

Je bepaalt dus helemaal zelf wat je leent en hoe lang je het wil houden. Hierdoor heb je een oneindige kledingkast tot je beschikking waarin je kunt shoppen. Als straks de restaurants weer opengaan, dan wik ik graag een heel speciaal item lenen voor een avondje uit. Saillant detail: er is ook een try before you buy service: als je een geleend item besluit te kopen, dan krijg je korting op de aankoopprijs.  

 

‘Kleding lenen is vast niets voor mij’

 ‘Ze hebben vast niet mijn smaak en ik woon ook nog eens heel onhandig net buiten de stad.’ Ik hoor het mezelf nog denken. En wat had ik het mis. 

LENA biedt voor elke smaak uitkomst en bezorgt in heel Nederland. Laat die kleurrijke vintage look maar komen! Je kunt kleding lenen én kopen uit een hoogwaardige collectie van opkomende designers, duurzame labels en de mooiste vintage en ook unieke preloved items hangen in de kast van LENA. In Amsterdam zit wel de flagshipstore waar je kleding kunt passen en in een aantal steden zitten ook ruilpunten. Maar ook het retouren kan gewoon vanuit huis per post! 

De basiscollectie is onderverdeeld in drie stijlen, dus echt voor ieder wat wils: Elegant Chic, Mix & Match en Casual Street. Voor speciale gelegenheden (oehlala) hebben ze ook een exclusieve collectie, dit zijn onder andere items van (jonge) ontwerpers. Kortom ontelbaar outfits tot je beschikking hebben, zonder ergens aan vast te zitten. Heb ik nog steeds je aandacht? 

 

 ‘Online doe ik vaak miskopen’

Maat, pasvorm, materiaal: online shoppen vind ik altijd maar lastig. Wat bij een model van 175 centimeter waanzinnig staat, zit bij mij (165 centimeter en heupen) als een hobbezak. Bij LENA bieden ze een extra service voor online shoppers om missers te minimaliseren. Je hoeft maar een gil te geven in WhatsApp of in een DM op Instagram en ze maken een videootje voor je terwijl iemand het voor je aan heeft. Ook kun je dan al je vragen stellen. 

Denk je daarna: dit wordt ‘m? Dan wordt het kledingstuk (tijdelijk) gratis naar je huis of een ophaalpunt gestuurd (code: LENAFREESHIPMENT). In het geval je je toch niet helemaal senang voelt in een kledingstuk, dan stuur/ breng je het gewoon terug en leen je iets anders van je punten. (Voor de retourzending betaal je wel het normale verzendtarief.) 
 

‘Ik ben een slechte klant: ik maak vlekken’

Ik krijg nu al buikpijn bij het idee dat ik kleding van een ander vies of kapot maak. Ik zou me dan zo schuldig voelen. Niet ondenkbaar, want vlekken maak ik regelmatig. Gelukkig gaan die er meestal wel uit, maar het zal je maar gebeuren als dat een keer niet lukt…

Natuurlijk is dat balen, maar geen ramp. Bij elk kledingstuk krijg je korte wasinstructies. En als er herstelbare schade is zoals een vlekje of een losse naad, dan brengt LENA niets extra’s in rekening. Is de schade helaas toch niet (goed) te herstellen, dan rekenen ze 50 procent van de retailwaarde. En raak je een item helemaal kwijt, dan brengen ze wel 100 procent in rekening. Hier twijfelde ik zelf geen seconde aan (maar mocht dit nu door jouw hoofd spoken): alle kledingstukken worden uiteraard altijd schoon en in perfecte staat uitgeleend.  

 

‘Maar is het wel duurzaam?’

Ook in deze vraag ben ik even dieper gedoken. Wist je dat er bij een gemiddelde Nederlander voor honderden -misschien wel duizenden euro’s- aan ongedragen kleding in de kast ligt? Denk aan miskopen, kledingitems die we niet meer passen of alleen bij een speciale gelegenheid gedragen worden.

Uit een recent onderzoek blijkt dat gemiddeld 71 procent van alle kastitems ongedragen blijft liggen. Dat is allemaal kleding waarvoor schaarse grondstoffen nodig zijn, zoals katoen en water bijvoorbeeld. Vervolgens hebben de productie en het vervoer een enorme impact op het milieu. En dan heb ik het nog niet over de mensen (en soms zelfs kinderen) gehad die in vreselijke omstandigheden moeten werken en in de buurt van fabrieken wonen.

Bij LENA leen je alleen wat je nodig hebt, wat je niet meer draagt gaat terug de bibliotheek in voor een volgende drager. Daarnaast draagt LENA duurzame modemerken een warm hart toe, dus met alles wat je leent draag je financieel bij aan een duurzamere mode-industrie. Het delen van je kledingkast met andere vrouwen is dus vanuit duurzaamheidsoogpunt een uitstekend idee!  

www.thegreenlist.nl of volg haar op Instagram